Veckans Spaning v.21

Bygg din egen robothund

Studenter på Stanford University har gjort sin fyrfota robot, vid namn Doggo - komplett med all kod och ritningar till open source. Tanken är att genom att göra det möjligt för vem som helst att för en relativt liten summa (ca $3000) bygga en egen robothund och därmed göra det möjligt att ta samma utvecklingskliv som för några år sedan gjordes inom drönarteknologin. Doggo är trots den relativt lilla prislappen väldigt avancerad och har bättre prestanda än många av sina betydligt dyrare konkurrenter.


Vi på Delorean älskar som bekant open source och skrev för några veckor sedan om ett annat intressant open source projekt som handlade om diabetes, läs mer om det här.

Se filmen om Doggo här
Ladda hem alla assets (och bygg din egen) här

Världens första AI Whisky

Den svenska whiskytillverkaren Mackmyra har, tillsammans med Microsoft och IT-företaget Fourkind, tagit fram en AI som ska hjälpa till med att hitta nya framgångsrika whiskyrecept. Genom att titta på Mackmyras existerande recept, försäljningsdata och kundernas önskemål kan AI:t generera upp till 70 miljoner olika recept som den förutspår kommer att bli framgångsrika. Den kan sedan även föreslå bästa lagringsalternativet för varje specifikt recept för att få så hög kvalitét som möjligt.

Läs mer om projektet här

Ännu enklare att skapa fejkade filmer

Forskare vid Samsung AI center i Moskva har tagit fram ett nytt sätt att skapa fejkade videos, så kallade deep-fakes. Det revolutionerande är att man med hjälp av en sofistikerad algoritm bara behöver en enda (1!) bild för att generera en fejkad video. Fram tills nu har man behövt tusentals bilder (eller video frames) för att generera ett fejkat klipp. För att visa hur det fungerar har man bland annat använt kända fotografier och målningar, däribland Mona-Lisa.


Läs mer här (och se bilder från projektet)

Se ett längre klipp här


Philip Norén || Motion Creative & spanare

info@delorean.se