Tre intressanta spaningar v.18

Hacka din diabetes

Open APS (Open Artificial Pancreas System) är ett utomordentligt spännande exempel på hur en grupp dedikerade personer, kan samlas kring en idé och bryta ny mark. För att förstå hur coolt detta projekt är så måste man först veta lite om produkterna som finns för diabetiker som har typ 1-diabetes. Vanligt är att använda två olika enheter - en blodsockernivåmätare och en insulinpump. Användaren bär med sig dessa två och kan genom att själv läsa av dem ta reda på sin blodsockernivå och kompenserar för eventuellt högt blodsocker genom att skjuta in insulin. Problemet med detta system är att pumpen inte automatiskt justerar insulinnivån efter blodsockret då det är två helt separata system. En justering av blodsockernivån som kräver någon typ av uppmärksamhet från användaren kan ske upp till flera hundra gånger per dygn. Dessutom störs ofta nattsömnen då blodsockernivånmätaren larmar även nattetid.

Det banbrytande i detta projekt, är att man genom ett säkerhetshål i en äldre modell av en vanlig insulinpump, lyckats hacka programvaran till att automatiskt styra insulinnivån efter blodsockernivån genom att koppla ihop blodsockernivåmätaren och insulinpumpen via en app. Den här nya metoden, som styrs algoritmiskt, ger en mer stabil blodsockernivå över dygnet och stör inte användaren i onödan. När Open APS startade för några år sedan fanns ingen motsvarighet till denna funktionalitet i någon medicinsk produkt på marknaden. Nyligen har dock flera läkemedelsföretag kommit ikapp och idag finns liknande system på marknaden. Dessa system är dock väldigt mycket dyrare än att bygga en egen.

Vi på Delorean tycker det är lika häftigt varje gång en liten grupp av dedikerade personer genom öppen källkod och samarbete kan driva på utvecklingen och förbättra livskvalitén för användarna!

Läs om projektet här: https://openaps.org
Artikel från Bloomberg

Veckans utsvävande reklamfilm

Den norska chipstillverkaren KiMs har nyligen släppt en annorlunda reklamfilm som blandar mördarclowner, chips och ett medryckande pep talk som heter duga.
Det är inte första gången chipstillverkaren gör en sväng ifrån det förväntade (läs fredagsmys kompatibla). Under förra året gjorde de en animerad musikvideo där både Donald Trump & Kim Jong Il-liknande karaktärer figurerade sjungandes och ätandes nudlar.

Vi på Delorean tycker att det finns något att lära av varumärken som vågar göra något annorlunda och utmana de traditionella kommunikations-valen.
Om kampanjen blir en succé återstår dock att se.

Se reklamfilmen med Clowner här
Se den animerade musikvideon här

Det viktigaste från F8 - Fb Developer Conference 2019

I veckan hölls den 10:e omgången av Facebooks utvecklarkonferens i San José, USA.
Som förväntat handlade det mestadels om Facebooks nya funktioner, lanseringar och givetvis hur man vill jobba med användarnas integritet. Mark Zuckerberg sa bland annat “the future is private” och presenterade sex principer som man säger kommer färga allt företaget gör under de närmaste åren:

“Private interactions”
Rätten för alla att ha interaktioner utan att någon “lyssnar”.

“Encryption”
End-to-end kryptering genom hela Facebook-upplevelsen. (dvs informationen du och en vän skriver är helt krypterad för andra att ta del av)

“Reduced permanence”
Se till att vad du postar idag inte kommer tillbaka och “jagar” dig i framtiden.

”Safety”
Alla ska känna sig säkra när man använder Facebooks alla appar och tjänster.

“Interoperability”
Alla Facebooks appar (Messenger, Whatsapp, Instagram mfl.) ska fungera tillsammans.

”Secure data storage”
Se till att all data är säker och inte kan hamna i händerna på någon, inkluderat myndigheter och Facebook själva.

Under Zuckerbergs öppningstal fick vi också, förutom ovanstående, ta del av kommande nyheter för Facebooks familj av appar och tjänster. Bland annat berättade han att Facebook kommer satsa allt mer på grupper som man hävdar är Facebooks kärna.

Andra stora nyheter var att Facebook kommer få sin första riktiga makeover på 5 år och att Instagram öppnar upp “Instagram Shopping” och “Instagram Checkout” till fler användare.

Se en kortversion av Mark Zuckerbergs keynote här (från The Verge)

Läs Facebooks egen sammanställning här

Philip Norén || Motion Creative & spanare

info@delorean.se