Veckans spaning v.24

Internet trend report 2019

En av internet-årets tyngsta rapporter är äntligen här! Varje år sedan 1995 publicerar Mary Meeker sin rapport “Internet Trend Report” och i veckan var det dags för årets upplaga. Rapporten är på hela 333 slides vilket inte helt enkelt sammanfattas i ett kort blogginlägg - men några punkter som vi på Delorean tyckte var mest intressanta är:

  • För första gången passerar mobilanvändning tv-tittande i USA
  • För första gången beräknas mer än halva jordens befolkning vara internetanvändare (51%, upp 2% från förra året)
  • Att skydda sin integritet blir viktigare - Q1 2019 var 87% av internettrafiken krypterad

Se Mary Meekers presentation här (30 min)

Läs presentationen här

Läs mer om Mary Meeker här

Zuckerberg i fejkad video

Just nu förs en intressant diskussion om hur företag som exempelvis Facebook skall hantera fejkade videos på sina plattformar. För en månad sedan postades en fejkad video på den amerikanska politikern Nancy Pelosi där någon har redigerat videon och ljudet så att hon verkar berusad. Videon som laddades upp på bland annat Youtube och Facebook anmäldes varpå Youtube valde att plocka ner den med hänvisning till att den bröt mot flera av företagets policies.

Detta agerande genererade naturligtvis en kritikerstorm som Facebook försökte stävja genom att visa på att man inte har en policy för att informationen som användare publicerar måste vara sann. Facebooks ställning utmanas nu av en ny fejkad video som publicerats på plattformen.

Denna nya video visar Facebooks grundare Mark Zuckerberg som talar till tittaren och säger bland annat (översatt) “Föreställ dig för en sekund – en man med total kontroll över miljarder människors stulna data, alla deras hemligheter, deras liv och deras framtid”

Läs mer och se videon hos CNN

AI skall hjälpa till att döpa katter

Tidigare i veckans spaning har vi berättat om OpenAI och hur projektet GPT-2 kan generera fejkade nyheter på väldigt kort tid. Ett kanske något mer gulligt (och oväntat) användningsområde av GPT-2 har nyligen dykt upp på internet - nämligen att hjälpa till att döpa katter. Vad sägs om namn som “Mr. Sinister”, “Fudge Putty” och “Peanutbutterjiggles”?

Bakgrunden till det här projektet är att hjälpa djurhem som tar emot många infångade katter per år att snabbt hitta på nya namn till dem, något som är väldigt påfrestande för personalen som hanterar adoptionsprocessen för upphittade djur.

AI:t har tränats på kattnamn och kan nu hitta på mer eller mindre söta (och nyskapande) kattnamn. Några av de gulliga namnen som den hittills genererat är “M. Tinklesby Linklater Soap”, “Tom Glitter” och “Pompompur”. I andra änden finns mindre gulliga namn som:
“Dr. Fart”, “Kill All Humans”, “Bones of the master” och “Evil Whispers”.


Läs mer om projektet här

Philip Norén || Motion Creative & spanare

info@delorean.se