Veckans spaning v.20

Från 30 minuter till 3.7 sekunder

Så mycket har mängden inspelad röst som behövs för att generera en helt fejkad version av en röst minskat på ett år. Det är den kinesiska sökmotorjätten Baidu som häromdagen gick ut med att deras AI “Deep Voice” endast behöver 3.7 sekunder inspelad röst för att kunna generera en trovärdig klon av rösten. Deep voice kan även byta dialekt från amerikansk till brittisk engelska och även en manlig röst till en kvinnlig och vice versa.

Läs mer på Baidus egen blogg

Lyssna på röstprov här

Hackade elsparkcyklar

I veckan skrev SVT om några studenter på KTH som lyckats hacka en modell av de elsparkcyklar som används bland de populära uthyrningsapparna. I videon visas man hur det går att via bluetooth stänga av cykeln i farten, vilket får den att plötsligt tvärbromsa.
Att sparkcyklarna går att hacka har varit känt en längre tid, bland annat har några i Brisbane, Australien lyckats få dem att spela upp olika, ibland ganska otrevliga, ljud.

Läs och se SVT:s reportage här

Läs om sparkcykel-hacket i Brisbane

SAN FRANCISCO FÖRBJUDER ANSIKTSIGENKÄNNING

I veckan röstade San Franciscos stads “Board of supervisors” igenom förslaget att förbjuda myndigheter, däribland polisen, att använda ansiktsigenkänning för att identifiera personer i staden.

Detta gör staden till den första i USA som klubbar igenom ett sådant förslag.
Förbudet kan ses i ljuset av den senaste tidens debatt kring huruvida ansiktsigenkänning på en stor skala, som möjliggör identifiering av enskilda individer i t.ex. en folkmassa, strider mot mänskliga rättigheter.

Läs en längre artikel hos NY Times här
Läs mer hos The Verge

Philip Norén || Motion Creative & spanare

info@delorean.se