Guide till hur du söker jobb som webbutvecklare

Här hittar du som är, eller vill bli, utvecklare en lista med handfasta tips för att underlätta för dig att hitta och söka Jobbet med stort J. Den som har sammanställt denna ovärderliga vägledning är Deloreans eminenta CTO, Kalle.

Med många år i webbutvecklingsbranchen vill jag bjuda på lite tips från min synvinkel som både fullstack-utvecklare och rekryterande företagsledare.

Jag som skriver heter Karl Macklin och fick mitt jobb på Delorean år 2009. Då började jag som Flashutvecklare och har sen dess utvecklat både mig och företaget i takt med att branschen i sig förändrats.

Under åren har jag deltagit i oräkneliga arbetsintervjuer och samlat på mig mycket erfarenhet och tankar om jobbsökningsprocessen, både som arbetssökande och som arbetsgivare.

Därför har jag tagit fram några råd som jag tror att du som arbetssökande kan dra nytta av.

Vad vill du jobba med?

» Hitta rätt jobb för dig

Innan du sätter igång din jobbsökningsprocess är det bra att du har klart för dig ungefär vad du vill söka för typer av jobb.
Det kan verka självklart, men se till att lägga tid på rätt saker, för både din egen och den presumtiva arbetsgivarens skull.

Kanske har du pluggat webbutveckling och hittat ett jobb där man skriver mycket i ett annat backend-språk, ett du inte kan eller testat förut? Men du är ändå nyfiken och tror det kan vara kul? Sök på!

Har du jobbat med .NET i tre år och vill bara fortsätta jobba med exakt det? Sök inte en tjänst där du främst ska få jobba med Wordpressutveckling.

Hitta jobben

» Sök på jobbannons-sidor

» Ha en uppdaterad LinkedIn-profil

» Knyt kontakt med rekryterare

» Sök i Facebook-grupper

» Skicka spontanansökningar

Utöver dom renodlade jobbannons-sidorna som Indeed, Demando med fler, finns det andra alternativa sätt att hitta jobb.

LinkedIn

En LinkedIn-profil är starkt rekommenderat att hålla uppdaterad under tiden du söker jobb. Du bör ange på din profil att du söker nya utmaningar, och sen kan du även leta jobb på sidan i sig. Både på deras specifika jobb-funktion samt delade inlägg till utannonserade tjänster på företags egna sidor.

Många rekryterare använder också LinkedIn för att hitta kandidater och arbetsgivare. Det kan därför vara värt att knyta kontakt med rekryterare på LinkedIn som inriktar sig på IT-tjänster och ge dom en bra presentation av dig själv. Dom kan sedan komma med erbjudanden till dig.

Facebook

På Facebook finns olika grupper för utvecklare. En ganska stor grupp är Kodapor, som har en avstickargrupp vid namn Jobb för kodapor som är precis vad det låter som. Där läggs det ofta upp riktiga jobbannonser, även om gruppens syfte primärt har varit mindre jobb utvecklare sinsemellan.

Spontanansökningar

Det finns många företag som gärna blir kontaktade med spontanansökningar, så var inte rädd att kontakta intressanta företag direkt och presentera dig för att vara på deras radar. Händer det inte något imorgon kanske dom kan behöva dig ett år senare.

Tolka jobbannonser

» Ignorera inte absoluta skall-krav för tjänsten

» Sök jobb även om du inte når alla krav till 100%

Många annonser listar olika färdigheter i punktlistor. Du kan snabbt skumma igenom en annons och på så sätt få en bild om vad det rör sig om för förväntade tekniska erfarenheter. Det kan även finnas andra krav som att prata ett visst språk.
Listade krav bör tolkas precis så, liksom “extra meriterande” och liknande. Våga sök även om du saknar dom extra meriterande delarna.

Men är det så svartvitt som att uppfylla krav eller ej?
Här är det värt att tänka på att företag ibland är mycket bättre på sin dagliga verksamhet än på att rekrytera. Annonser kan ha skrivits lite slarvigt och kanske inte alltid stämmer till 100%.

Kanske står det att det är ett krav att du har minst tre års erfarenhet av en teknik som du bara har jobbat ett år med. Det jobbet kan bli ditt drömjobb, och det företaget kan tycka att du är en toppenrekrytering. Även om du inte till 100% uppfyller kraven som listats.

Vissa annonser kräver flera års högskoleutbildning av relevanta ämnen. Här är min personliga åsikt att du bör söka även om du inte har det, så länge du kan visa upp din kunskap på annat sätt. På Delorean uppskattar vi utbildning på högre nivå men för utvecklarroller är det aldrig ett krav då vi värderar kunskap och utvecklingspotential ännu högre. Vi har gjort ett flertal toppenrekryteringar med personer som vågat utmana sin bild av vad våra krav varit.

Framtida potential trumfar alltid tidigare erfarenheter.

Vad kan du förvänta dig av arbetsgivaren under rekryteringen?

» Reflektera över dina krav på arbetsgivarens process

Det är viktigt att du har klart för dig hur du värderar den presumtiva arbetsgivarens insats under rekryteringsprocessen.
Kanske är det superviktigt för dig att rekryteringsprocessen sköts väldigt professionellt och något annat skulle vittna om ett företag du inte finner helt seriöst och därför inte vill jobba på.
Kanske fick du vänta flera veckor på svar men tycker det är helt ok ändå. Det kan variera mycket mellan olika företag hur detta efterhålls. Framförallt mellan företag av olika storlek, då vissa kan ha dedikerade HR-avdelningar medan andra hanterar rekrytering vid sidan av sin huvudverksamhet.

Våga ställ krav på arbetsgivaren, men gör det med ödmjukhet så brukar det bli en win-win för båda parter. Det är vanliga människor på båda sidor av processen, och det ska kännas rätt för dig.

Första kontakt och ansökan

» CV är inget krav, men kom med något likvärdigt som minst

» Var taktisk med att presentera eventuella egna krav

» Sälj in din relevanta erfarenhet

» Livserfarenhet är ofta relevant även om det inte direkt rör utveckling

» Visa upp din kunskap för arbetsgivaren

» Presentera med så hög kvalitet som möjligt

Första kontakten är en kritisk punkt i processen, så ta den på största allvar!
Det är inget fel med att skicka samma typ av ansökan till många arbetsgivare för att se vilka som nappar, men se till att det du skickar är relevant och presenterar dig på bästa sätt.

Hur ska du utforma din ansökan?

CV, behövs det?

Så länge företaget du söker inte har ett specifikt krav på att skicka med ett CV så behöver du inte se det som ett krav.

Som arbetsgivare finns det ett värde i att få läsa ett CV. En snabb överblick ger en bild av vad personen gjort genom livet som kan vara relevant. Men det är ytterst sällan ett CV ger mer matnyttig info än vad som går att få veta via en välskött LinkedIn-profil.

Krav från dig som arbetssökande

Ibland har du som arbetssökande vissa krav. Exempelvis kanske du bor längre bort från orten du söker jobb i, och behöver jobba på distans x antal dagar i veckan. Kanske klarar du inte av att jobba i något annat än eget kontor med egen dörr. Eller vill inte jobba direkt med kunder.

Här får du ha lite magkänsla kring hur taktisk du vill vara, och hur viktiga dessa krav är för dig. Som arbetsgivare vill jag veta sådana förbehåll så snart som möjligt, men för dig som arbetssökande kanske det är bra att få komma på intervju eller åtminstone visa upp vem du är och vad du kan innan du tar upp dom kraven.

Kanske är du allergisk och företaget skriver att dom har kontorshundar. Då kanske det är bra att höra efter redan innan själva ansökan om det finns någon lösning på det.

Det är mycket psykologi i rekrytering. Du ska absolut inte undanhålla något eller ljuga om detaljer för att lura in dig på en tjänst, det är helt ohållbart och oacceptabelt. Men det betyder inte att du inte kan vara taktisk under processen.

Vilken erfarenhet är intressant?

I stort sett är all livserfarenhet av intresse för att få en bild av dig som sökande.

Har du jobbat som utvecklare i ett par år, men tidigare jobbat med något väldigt kundnära? Kanske säljare i butik? Eller budbilsleverantör? Toppen, då framgår att du har erfarenhet av att jobba med människor och ge service!

Var därför inte rädd för att beskriva sådan erfarenhet, det ger en mer solid bild av dig som människa. Vägs två snarlika profiler mot varandra och en av dom också berättat om viktiga förtroendeuppdrag under studietiden, så kan den profilen upplevas lite mer färgstark och vinna på det.

Om du beskriver din karriärshistoria för arbetsgivaren, undvik att dölja delar av den du tror talar emot din kunskap som webbutvecklare. Har du jobbat som butikssäljare ett par år mellan utbildning och ett nuvarande utvecklarjobb, skriv med det också. Annars kan man som rekryterare sitta och tveksamt fundera på “vad hände under dom här åren egentligen?”.

Samtidigt är det viktigt att hålla det kort och koncist. Varje detalj om ett sommarjobb är overkill och irrelevant. Var rak, ärlig och relevant för jobbet.

Erfarenhet, projekt och kodexempel

Det här är superduperviktigt! Det här är din hiss-pitch!

Du kan ha jobbat i 10 år med utveckling och framstå som ganska ointressant. Men du kan lika gärna ha gått ut gymnasiet och framstå som vår mest intressanta kandidat hittills. Allt hänger på att du har kunskap och kan visa upp den.

Ett av dom mest kritiska momenten under en rekryteringsprocess för dig som sökande är dom första minuterna när företaget läser ditt mail och skummar igenom vad du presenterar.

Har du jobbat med webbutveckling i tre år och det framgår i det du skickar vad du gjort för typ av jobb? Toppen, det ger oss något att gå på. En bra början.

Har du bara gått en utbildning i webbutveckling och har inget mer att visa upp? Eller har du massor, men skickar ändå inte med något?
Ok, det är en början, men här måste man börja gräva och dra i dig för att få ut en tydligare bild, för det du har skickat räcker inte för att skapa en tillräcklig bild av din kunskap. Att be dig att göra ett arbetsprov blir ett minimum.

Får vi drömma helt fritt vill vi att våra ansökande redan vid första kontakt kan visa upp kod för ett större projekt med bredd som visar på mycket kunskap.

Något projekt på github där vi kan få kolla igenom dina commits och din kod. Ja, vi läser gärna dina commitmeddelanden, vi tittar på allt vi hittar och hinner gå igenom.

Behöver du förslag på något att göra? Advent of code är ett årligt återkommande projekt man ta sig an. Har du löst alla luckors utmaningar och lagt upp dina lösningar på github? Wow! Då finns det väldigt mycket material att gå på, det är positivt.

Det måste sälja in dig själv och övertyga den du har kontakt med att du har kunskap som ni kan dra nytta av tillsammans.

Om du bara skickar ett mail med ditt namn och en länk till dina github-repos så kan du vara 100 gånger mer intressant än den mest välformulerade ansökan som berättar sitt livs historia och utbildningar men saknar tydliga exempel på vad den sökande faktiskt kan.

Se till att det du skickar är av så hög kvalitet som möjligt. Det säger sig självt.
Du kanske har ett gammalt projekt som visar på mycket bredd på din kunskap. Kanske ett React-projekt som pratar med nån websocket-service och gör något häftigt. För två år sen var det det bästa du kunde göra, och du har utvecklats mycket sen dess.
När vi enbart får det att titta på så tror vi att din topp-nivå är vad du var för två år sen, oavsett hur du utvecklats sen dess. Har du bara lite utdaterade projekt att visa upp, var inte rädd att visa det men skicka gärna med dina kommentarer på vad du tycker är gammalt eller förlegat i det så ger du ett väldigt bra intryck.

Låt inte lättja avgöra dina chanser! Vi har tappat räkningen på hur många ansökningar med publik kod på Github som innehåller känslig data i form av hårdkodade och commitade API-nycklar. Det ser helt enkelt inte bra ut.

Med det sagt så kanske du inte har så mycket du kan visa upp. Nyligen utbildad, eller bara jobbat med saker som du inte får visa upp av rättsliga skäl? Ok, vi förstår, men vi behöver ändå se vad du kan. Vilket leder oss in på...

Arbetsprov

» Överväg att göra ett arbetsprov för arbetsgivaren

» Var beredd att bedömas på din kommunikation i processen

» Hitta alternativa sätt att visa på din kunskap om du inte kan/hinner/vill göra arbetsprov

Såvida du inte redan i din ansökan tydligt kan visa upp din kunskap så är det vanligt att du erbjuds att göra ett arbetsprov.

Ett arbetsprov bör vara utformat för att testa relevanta kunskaper för tjänsten i fråga. Det bör heller inte kräva orimligt stor tidsinsats. Den tiden baseras dock på vad som är rimligt för den tilltänkta tjänsten, snarare än din egen förmåga. Är arbetsprovet övermäktigt är det antingen konstigt utformat, eller så är det ett tecken på att din kunskap kanske inte når upp till den nivå som krävs för den utannonserade tjänsten.

För en arbetsgivare innebär ett arbetsprov mycket mer än bara själva uppgiften. Det ger oss en chans att se hur du reagerar och kommunicerar.

  • Hur lång tid tar du på dig att lösa den?
  • Hur kommunicerar du hur lång tid du behöver?
  • Hur presenterar du ditt resultat?
  • Ber du om feedback?
  • Hur ber du om feedback?
  • Har du kommentarer och insikter kring uppgiften?

Alla delar av det är ett sätt för oss att lyfta på locket och få en försmak på hur det är att jobba med dig. Det är guld värt för oss som beslutsunderlag.

Är du ambitiöst lagd? Då har du antagligen bra material att visa upp vid första ansökan. Men du kan även själv be om att få göra ett arbetsprov. Får vi den frågan innan vi själva hunnit erbjuda det så visar det på ambition, professionell attityd och är bara till din fördel.

Söker du många jobb samtidigt där flera arbetsgivare önskar ett arbetsprov från dig kan det svårt att hinna göra allt. Du kan då visa upp ditt arbetsprov du fått från en arbetsgivare till en annan arbetsgivare.

Det huvudsakliga målet är att kunna visa din kunskap, och en bra arbetsgivare bör respektera din tid och acceptera att få se resultat på ett arbetsprov från en annan arbetsgivare.

Det kan vara lägligt att kolla med den första arbetsgivaren att det är okej att dela provet med någon annan.

Intervju

» Gör research på arbetsplatsen/produkten du söker dig till

» Förbered egna frågor till företaget inför intervjun

» Tänk på avsatt mängd tid för mötet för att fokusera på det viktigaste

Går du vidare i processen hos en arbetsgivare är chansen stor att du får komma och träffa någon eller några på företaget. Ibland kan du intervjuas på distans via Skype/Hangouts eller liknande.

Förberedelser

Läs på! Ta reda på så mycket du kan om företaget. Gör research.

Finns det utvecklare på företaget? Har dom github-profiler du kan kika på? Vad har företaget för kunder? Vilka då? Utvecklar dom en egen produkt? Kan/förstår du produkten?

Skapa dig en bild av företaget och hitta saker du genuint är nyfiken på. Ta med det som frågor. Rimligtvis bör du gjort detta redan innan du söker jobbet ifråga, men allt går inte alltid efter en perfekt planerad ordning.

Du kommer att framstå som engagerad och nyfiken vilket råkar vara några grundpelare och viktiga egenskaper för bra utvecklare, även om dom här tipsen såklart kan appliceras på dom flesta yrkesroller.

Lite exempel på frågor som kan ge dig och intervjuaren extra värde:

  • Hur ser utvecklingsteamet ut? Hur stort?
  • Hur ska företaget utvecklas inom närmsta åren?
  • Hur ser företagskulturen ut? Umgås de även utanför kontoret?
  • Hur ser kontorsmiljön ut? (får du inte en rundtur kan det vara värt att be om att få det)

Det är bara några exempel och det finns utrymme för mycket mer. Hitta vad du specifikt vill veta på riktigt. Vad behöver du få veta för att kunna måla upp en tydlig bild av hur dina dagar på detta nya jobb ska se ut?

Se till att ha koll på hur mycket tid som är avsatt för mötet så att du kan fokusera på det viktigaste och få ut det du vill av den tiden.

Uppgifter under intervjutillfället

Vissa arbetsplatser kan be dig lösa någon uppgift under själva intervjun för att få en inblick i hur du löser problem. Mina fördomar säger att detta är vanligare utomlands än i Sverige, men det är inte helt ovanligt även i Sverige.

Det kan vara allt från att få lösa en fizzbuzz-utmaning till att delta i mob-programming ihop med utvecklingsteamet för att få testas i ett mer gruppdynamiskt sammanhang.

Såna här saker kan vara svåra att förbereda sig på. Mitt råd är att ta det så lugnt och metodiskt du kan och var ödmjuk inför din egna okunskap. Att inte kunna något och försöka mörka det är ett varningstecken erfarna utvecklare kan se igenom. Så hamnar du i en situation då utmaningen kräver att du får tänka en stund, var inte rädd att säga att du behöver lite tid, eller inte kan lösa det utan att googla en stund.

Det arbetsgivaren främst bör titta efter i sammanhanget är din tankegång och hur du tar dig an utmaningen mentalt. Så kan du både ta det lugnt och metodiskt samtidigt som du pedagogiskt förklarar hur man löser problemet för intervjuaren så ger det ett väldigt positivt intryck.

Man är olika som personer och vissa kan ha väldigt svårt för att “sättas på plats” som detta på sätt och vis innebär, till den grad att man låser sig och inte kan lösa något man vanligtvis skulle kunna. Även här förespråkar jag full transparens. Förklara för arbetsgivaren att du fungerar bättre när du får sitta och tänka på egen hand en stund.
Beroende på tjänst kan det vara av stor vikt att du kan fungera i sådan press eller så är det helt ok att du utför ditt jobb mer självständigt. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra vilka krav man ställs inför.

Praktik

Söker du praktik som webbutvecklare?

Vi på Delorean ser praktikanter som potentiella framtida anställda. Egentligen gör vi inte någon större skillnad på praktiksökande och vanliga arbetssökande. Därför ställer vi (nästan) lika hårda krav på praktikansökningar. Vi lämnar ofta ut arbetsprov till praktikanter för att lära oss om deras approach och möjliga framtida kunskap.

Du bör kunna ta tipsen ovan och applicera det mesta även på din ansökningsprocess för praktik.

Har du frågor eller feedback kring den här artikeln? Hör gärna av dig till kalle@delorean.se. Söker du jobb som webbutvecklare? Hör gärna av dig då också, eller kolla in vår jobbsajt för aktuella tjänster (glöm inte att spontansökningar är ett alternativ!).

Kalle Macklin || Technical Director

kalle@delorean.se