Deloreans digitala spaningar

Nya trendspelet Wordle, tillgänglig gaming & senaste släppen från Instagram - kan du slå Simons rekord i Wordle?

Tillgänglighet i TV-spel uppmärksammas på The Game Awards

Att göra digitalt innehåll mer tillgängligt är en otroligt viktig fråga för att skapa ett mer inkluderande internet. Vi har tidigare tipsat om appen Dagny som främst är till för äldre som ett sätt att träna på att använda viktiga funktioner som BankID.
Men det är såklart inte bara direkt samhällsnyttiga funktioner som behöver anpassas för att så många som möjligt ska kunna ta del av allt kul som finns online, även nöjessfären utvecklas snabbt - inte minst dator- och TV-spelsbranschen.

Sedan 2020 har The Game Awards delat ut pris i kategorin Innovation in Accessibility - för att uppmärksamma de utvecklare som tar spelbranschen framåt genom att bygga funktioner och innehåll som gör spel mer tillgängliga för en bredare publik.

I år vann racingspelet Forza Horizon 5, som bland andra funktioner lagt till både brittiskt och amerikanskt teckenspråk, utöver undertexter, till spelets samtliga cutscenes. Andra viktiga alternativ som kan göra spel mer tillgängliga är bildinställningar för färgblinda, möjligheten att skräddarsy spelets kontroller/styrning, och justera spelets svårighetsgrad.

En snygg sammanfattning om hur tillgängliga spelen var under 2021 finns att hitta här.

Betalprenumerationer på Instagram

Instagram uppdateras hela tiden med nya funktioner. En av de senaste stora sakerna som hänt på plattformen är att alla användare nu kan placera länkar i sina stories - en funktion som tidigare var reserverad för konton med några tusen följare.

Under de senaste veckorna har Instagram också börjat testa möjligheten att både "möblera om" bland inläggen på din profil, och att sortera innehållet du ser efter tre flöden - hem (som vi är vana vid), favoriter med innehåll enbart från konton du valt att visa där och följer som visar inlägg från konton du följer i kronologisk ordning.

En ny stor funktion som började testas den här veckan är att användare kan börja ge tillgång till betalda livesändningar och stories. Helt enkelt ett nytt sätt att tjäna pengar direkt på Instagram, utan att ta omvägen via exempelvis Patreon.
I dagsläget kan prenumerationer kosta mellan 99 cent och 100 dollar och till en början har enbart 10 utvalda amerikanska fått möjlighet att använda funktionen.

Ordleken alla tävlar i på Twitter

Den senaste veckan har ordleksspelet Wordle exploderat på Twitter.
Spelet går ut på att med så få försök som möjligt gissa på ett fem bokstäver långt ord. Varje bokstav du placerat rätt markeras som grön, och bokstäver som ingår i ordet, men är på fel plats, blir gula. Resten av bokstäverna kan du bortse ifrån.
Sen går resultatet direkt att dela på sociala medier och varje dag kan bli en tävling i kompisgänget.
På Delorean har vi tävlat med varierande resultat, rekordet hittills slogs imorse av Simon som satte ordet på två gissningar!

På senaste tiden har också ett antal kloner av spelet dykt upp för den som vill ta sig an en utmaning på svenska: både Ordel och Ordlig är alternativ för dig som vill gissa fler ord om dagen!

För den mer matematiskt orienterade finns sedan några år spelet 2048 som går ut på att slå addera ihop numrerade boxar tills de får värdet 2048 (och vidare för prestige).

Redan tröttnat på både ordlekar och mattepussel? Då kanske det är läge för en geografisk utmaning - och på 15 minuter placera ut världens 197 länder på en karta!

Karl Brandell Lindblad

karl.lindblad@delorean.se