Digitala spaningar

Deloreans testpanel, Facebook minskande användartal och Apples problematiska spionpryl

Delorean startar panel för användbarhetstester

För att kunna skapa riktigt bra hemsidor och funktioner på webben behöver vi användarnas fantastiska input. Därför söker vi nu personer som kan delta i vår panel för användbarhetstester.

- Delorean arbetar redan insiktsdrivet, men att användbarhetstesta på detta vis gör att vi kan komma ännu närmare användarens behov. Det ger oss insikter om hur vi helt enkelt kan göra webbplatsen/appen/tjänsten bättre, säger Olivia Gustafsson, projektledare på Delorean.

Vi söker alla som vill vara med och bidra till att göra webben bättre. Personer i olika åldrar, från olika platser i landet och med olika teknisk bakgrund.
Är du intresserad av att delta - anmäl dig via länken här!

Facebook tappade användare för första kvartalet någonsin

Facebook startades 2004 och har sedan dess växt i antalet användare under varje enskilt kvartal - fram till nu. Förra kvartalet minskade antalet dagliga aktiva användare från 1,93 till 1,929 miljarder. Såklart en ganska liten minskning, men beskedet gjorde att moderbolaget Metas aktie störtdök med över 26%, och minskade bplagets börsvärde med över 230 miljarder dollar.

Förutom det minskande användartalet har Facebook också haft problem med spårning i sina annonsverktyg efter Apples förnyade integritetsinställningar i iOS 14.5.

Apples AirTags säljs som spionutrustning

Under förra året började Apple sälja produkten AirTag, en liten bricka med GPS som är till för att kunna hålla reda på sina prylar via företagets "Hitta Min"-tjänst. Sätt en på nyckelringen eller ryggsäcken, så kan du hitta den med telefonen.

För att minska risken för att stalkers ska kunna dra nytta av brickorna inkluderade Apple flera säkerhetsfunktioner, till exempel ett högt pip om en AirTag som inte tillhör en själv är nära under en period.

Nu har dock modifierade AirTags, där högtalaren medvetet avaktiverats, saluförts via ett flertal hemsidor. Det skulle potentiellt möjliggöra för till exempel stalkers att hålla koll på var en person är. AirTags var vid release kritiserade av just den här anledningen, och Apple jobbar nu på en funktion som skickar en notis till ens iPhone om någon annans AirTag hängt med i väskan.

Karl Brandell Lindblad

karl.lindblad@delorean.se