Digitala spaningar

Vilka emojis använde vi mest 2021, myndighetsinitiativ för digital tillgänglighet och stiltrender från Instagram & TikTok 2021!

Världens mest använda emojis 2021

92% av alla online använder sig av emojis och nu rapporterar Unicode Consortium, som ansvarar för att kurera alla smileys och symboler, vilka som varit mest populära 2021.

Världens 10 mest använda emojis i rangordning är 😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊.
Genomgående ganska positiva känslor i toppen, där “gråt-skratt-emojin” stått för 5% av allt emoji-användande globalt!
Totalt finns just nu 3 663 emojis och fler läggs till hela tiden - i nästa uppdatering läggs 37 emojis till och vi får bland annat tillgång till discokula, troll, bönor och ett smältande ansikte.

Saknar du någon emoji i sortimentet?

Siten som samlar information om tillgänglighet på nätet

Den digitala utvecklingen av samhället går fort, inte minst har stora steg tagits under coronapandemin - men klyftan mellan de som är digitalt delaktiga och inte har också ökat. Den årliga rapporten Svenskarna och internet visar att 6% av den svenska befolkningen inte använder internet 2021 - bland exempelvis pensionärer är siffran 20%.

För att skapa ett mer inkluderande samhälle behövs insatser som gör att alla kan ta del av digitaliseringen på ett bra sätt. Därför lanserades under december digin.nu, en gemensam webbplats från fyra svenska myndigheter, som samlar verktyg, information och inspiration för ökad digital tillgänglighet.

Stiltrender i sociala medier 2021

Vilken estetik som trendat i sociala medier under året är svårt att riktigt sätta fingret på, men en tydlig skiljelinje går mellan generationerna som använder olika medier - Gen Z/TikTok och Millennials/Instagram. Där Instagram mer varit inriktat på en avskalad och tillrättalagd stil, medan den yngre generationen på TikTok lutat mer åt känslan av datorgrafik från tidigt 2000-tal, pixligt, neonfärgat och old-school.

För att presentera innehåll grafiskt har två genomgående teman varit former med rundade hörn, tydliga “grids” och flödesscheman och text som rullar över bild.
Ett snyggt moodboard för stilarna som trendat i sociala medier finns att hitta HÄR.

Karl Brandell Lindblad

karl.lindblad@delorean.se