Digitala spaningar

Vilka är de vanligaste (och sämsta) lösenorden 2021? Appen som tränar äldre att använda internet och ett designpris i Metaverse.

rostigt hanglas

123456 återigen världens mest populära lösenord

Att hålla ordning på lösenordet till alla sina inloggningar kan såklart vara jobbigt — men låt inte det göra att du väljer ett osäkert som är lätt att knäcka.

Lösenordshanteraren NordPass presenterar varje år en lista över de vanligaste (läs: sämsta och mest osäkra) lösenord. I topp hittar vi även i år klassikerna ”123456” och ”123456789” — som beräknas ta mindre än en sekund att knäcka. På listan över populära svenska lösenord ligger bland andra ”hejsan”, hejhej”, ”godis” och ”password” i topp - se hela listan här.

Sparar du dina lösenord i en digital nyckelring eller känner du igen några av dina lösenord på listan?

Vill du dyka djupare i hur det funkar och vad dina lösenord utsätts för där ute? Då kan vi rekommendera den här filmen

Appen som tränar äldre i att använda internet

94% av alla svenskar använder internet, och 9 av 10 använder det dagligen.

Men bland äldre är antalet användare lägre — var femte pensionär är inte internetanvändare, vilket gör att framför allt de äldsta lever i eller riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap, enligt svenska internetstiftelsens rapport. Orsakerna sägs bland annat vara en oro för att göra fel och att utsättas för bedrägerier.

Men allt eftersom fler av de viktiga tjänsterna i samhället digitaliseras förväntas invånare hänga med i utvecklingen — och då är det otroligt viktigt att vi ser till att skapa förutsättningarna för det. Hur man ska göra det finns det flera svar på.

Ett initiativ för att inkludera nya internetanvändare är Dagny, en kostnadsfri app där användare kan träna på att använda internet och viktiga appar. Till exempel går det att öva på att använda mobilt BankID, skicka mail och att köpa biljetter till kollektivtrafiken.

Spana in appen här

Brittiska moderådet delade ut virtuellt designpris

I samarbete med spelplattformen Roblox delade det brittiska moderådet (British Fashion Council) ut ett designpris i kategorin Metaverse-design. Vinnare blev cSapphire som är en digital klädbutik i appen.

Prisutdelningen finns att uppleva i ett virtuellt Royal Albert Hall i Roblox fram till den 7:e december, där Guccis creative director Alessandro Michele är konferencier. Som besökare kan du gå på röda mattan och spana in alla nominerade bidrag.

Priset är ett sätt att lyfta fram virtuella rum som en plats där både konsumenter och designers kan utforska nya modeidéer. Även tidigare har stora modehus tagit fram digitala kollektioner i Metaverse-liknande sammanhang, exempelvis Louis Vuitton i Fortnite.

PS. Metaverse är ett begrepp det pratas om mer och mer inom techbranschen på sistone. I dagsläget finns det inte riktigt någon samlad bild, men bolaget Meta (tidigare känt som Facebook) har en definition: "Metaverse är en serie virtuella miljöer där du kan skapa och utforska ihop med andra personer som inte befinner sig på samma fysiska plats som du”.DS

Karl Brandell Lindblad

karl.lindblad@delorean.se