Vi reder ut begreppet: Användarvänlig design

Föreställ dig att det är en solig sommardag. Det är varmt, du är törstig och du bestämmer dig för att försöka hitta närmsta uteservering. Du fumlar fram din smartphone och ger dig ut på internet för att söka efter närmaste törstsläckare....

...men solen står högt på himlen och det går knappt att urskilja vad som visas på skärmen - det går dessutom inte att hitta på webbplatsen du klickade dig in på, texterna är jättesmå, bilderna laddar extremt långsamt och det enda som går att klicka på är banners! 

Ditt härliga humör svänger om och du är nu istället arg och frustrerad (och törstig!). För oss är det ett klassiskt exempel på o-användarvänlig design och en oanvändbar produkt. Vilket kan sammanfattas som en väldigt dålig användarupplevelse.

Kvinna håller telefon

UX; vägen till en användarvänlig design

Design är så mycket mer än bara grafisk formgivning. Design är en process där man utvecklar webbplatser och applikationer till att bli både estetiskt tilltalande, användbara och funktionella. Det är det som kallas för UX (User Experience - användarupplevelse).

UX-design innebär att man har användaren i fokus och vill att hon enkelt ska kunna navigera, hitta rätt information och få en bra upplevelse av sin webbplats eller applikation.

Wireframes, prototyper och UI-design

Innan man sätter igång med den grafiska formgivningen är ett hett tips att börja med att göra wireframes och prototyper för att testa att man verkligen lyfter fram rätt innehåll samt att interaktion och navigation fungerar.

Det är saker som man oftast går miste om när man börjar med formgivningen direkt, då man istället lätt hakar upp sig på grafiska detaljer. Efter det börjar man oftast att designa själva gränssnittet, t.ex. menyer, knappar, formulär, val av typsnitt, färger och layout. Detta kallas för UI-design (User Interface-design) eller visuell design. 

Även här är det viktigt att man stämmer av funktionaliteten; att typsnitten är läsbara, att färgerna går att se och att knappar är tydliga och tilltalande. Allt för att i slutändan skapa en så användarvänlig design som möjligt. 


PS. Vi hoppas att du nu har lite mer på benen när det kommer till begreppet: användarvänlig design och vågar svänga med det i ditt nästa möte om att göra internet till en bättre värld!

Sanna Vestin || UX strateg & designer

sanna@delorean.se